Monday, June 18, 2012

Cozonac cu nuca si stafide

Ingrediente

 500 g făină
2 linguri ulei
1 cub drojdie
150 ml lapte
100 g unt
2 ouă
2 gălbenuşuri
100 g zahăr
c oajă rasă de lămâie
 100 g stafide 
 1 lingura unt topit

Moda de preparare:

Pentru reuşita cozonacilor, toate ingredientele trebuie să se ţină la temperatura camerei cu ceva timp inainte.

Drojdia se dizolvă în  linguri de lapte cald se se presara putin zahar deasupra.. Se acoperă şi se lasă să crească.  Se bat gălbenuşurile cu un ou, un praf de sare şi zahărul, iar laptele se încălzeşte . Untul se freacă spumă. Se face o adâncitură în făina cernută, se toarnă drojdia, coaja de lamaie şi se amestecă puţin. Se acoperă cu puţină făină şi se lasă 5 minute.


Se adaugă apoi laptele călduţ, ouăle şi untul. Se frământă bine, până se omogenizează aluatul. La sfârşit se adaugă şi uleiul căld şi se continuă frământatul, până se desprinde aluatul de pe vas. Se acoperă şi se lasă la dospit într-un loc cald, ferit de curent. Se întinde într-o foaie de 1 cm, se unge cu untul topit şi se presară stafidel. Se rulează şi se pune într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Se mai lasă din nou să crească 15 minute, se unge cu ou şi se coace 35 – 40 de minute.